I vintras skrevs ett avtal på mellan Anderson & Baggman och Gränges på ett projekt i form av ett stort renrum. Efter ett halvår av detaljplanering och 3D-ritningar har projektets byggnation dragit igång.
– Ett av många projekt som vi på Anderson & Baggman arbetar med just nu är att vi har startat arbetet med Gränges renrum.
En stor arbetsinsats i förarbetet genomfördes tillsammans med en projekteringsgrupp.
– Det har gått väldigt bra. Vi fick ihop en bra projekteringsgrupp, vilket inte alltid är en självklarhet, då vi alla inblandade från olika delar i processen väljer egna projektörer.
Tre renrum ska byggas och slutprodukten är tre kliniskt rena rum.
– Grundarbetet med att sätta stål i rummet är inte en del av det kliniskt rena arbetet, det svåra är när rummen väl är på plats. Andra byggjobb pågår samtidigt i lokalen, vilket försvårar för oss som skall skapa en dammfri miljö. Vi vill inte få in damm i ventilationskanalerna innan vi startat systemet. Vi har fått öppna dessa kanaler en kort stund för monteringen, för att minimera risken för dammet att komma in.
Stålstommarna påbörjades i första hand för att skapa en grund som sedan bär upp väggar och traverser, slussar till rummen byggs för att luften ska renas så att damm inte kommer in i renrummen.
– Det finns yta mellan byggnadens tak och innertaket vi skapar, där kommer det finnas mängder med installationer. Det är inget vi kommer åt efter, så arbetet vi gör nu är väldigt viktigt att få till rätt.
Samarbete med Gränges kräver noggrannhet och kunskap kring vissa riktlinjer.
– Det finns regler som måste följas på plats, utifrån Gränges riktlinjer, men våra arbetare är vana att arbeta i olika miljöer, det är en av våra styrkor. Vi har specialkunskap som lönar sig, som vi lärt oss genom åren.
Gränges skapar vision och önskemål kring hur renrummen ska vara och arbetet med projekteringen ser till att det ska fungera praktiskt.
– Vi ritar upp väggar, ventilation, el, och beräknar så att det håller. Det är på detaljnivå och allt är ritat i 3D. Där kan vi se redan på ritningsstadiet om det håller eller inte. Kostnadseffektivt och bra, samt minimerar krockar mellan olika installationer
Tillväxten inom elbilsmarknaden är stark och därmed vill Gränges utöka sin marknad och producera komponenter till batterier.
– Det är fränt att det finns i Finspång, Smidet är Ripskogs, Lufttema gör ventilationen, Comfort levererar de rör som behövs och Elkrafterna gör elinstallationen. Det är alltså inga firmor utifrån och vi lyckas få ihop ett helt lokalt utförande. Det har varit på grund av konkurrenskraftighet. Vi har frågat efter offerter på firmor utanför Finspång, men bäst pris och offert har varit våra lokala entreprenörer. Samma sak gäller vårt avtal, vi var inte det enda valet för Gränges, men vi gör ett bra jobb och bär på mycket kompetens.
I september kommer första maskinen och senare under höst, vinter och vår kommer de tas in i renrummen. Ungefär ett år efter att projektet startats monteras maskinerna in. Sammanlagt kommer de tre renrummen ihop vara på 700kvm.
– Nu är det häftigt att få se det få form och växa fram efter vi arbetat med förarbetet i ett halvår.