Anderson & Baggman

Renovering 1700-talshus

Ett av Finspångs äldsta hus – Bruksgatan 5 – har renoverats från grunden.

Huset som är från 1764 har renoverats invändigt till dagens byggstandard. Utgångsläget var ett medfaret hus som saknade all form av standardisering, få räta vinklar, men huset har trots detta en stor portion charm. Nu har det fått modern teknik som t.ex. fjärrvärme och bredbandsanslutning.

Husen utmed Bruksgatan byggdes för 250 år sedan. Ursprungligen som bostäder för de som arbetade på bruket med kanontillverkning. Långt senare har det t.ex. varit kontor för kommunens fritidsförvaltning, restaurang, café och inte minst lokaler för Konstföreningen. Nu återgår fastigheten till att vara bostäder med ett synnerligen centralt läge. Planlösningen är unik för var och en av de fyra lägenheterna.

Bevarade tidstypiska faktorerna är de synliga takbjälkarna och kakelugnar i några rum. Vid en sådan här renovering krävs fantasin och kreativitet för de udda lösningarna. Så har t.ex. en fd. öppen spis fått härbärgera en tvättmaskin. I källaren har en mängd rör dragits för att förse alla lägenheterna med fjärrvärme, ventilation samt vatten och avlopp.