Anderson & Baggman

Fd Konsumbutik blir lägenheter

Vallonbygden AB gav oss uppdraget att förändra en före detta Konsumbutik i Falla till sex smålägenheter.

Konsumlokalen låg i markplan och hade två entréer. Nu blir det en ingång till varje lägenhet. Det innebär fyra nya hål i ytterväggen för dörrarna och några ytterligare för fönster.

Invändigt rensades allt. Våra snickare förstärkte bjälklaget till ovanför liggande bostäder. Mellan de nya lägenheterna sitter nu brandklassade väggar.

I lägenheterna används en speciell golvkonstruktion med ventilation. Konstruktionen jämnar ut olika höjder i underlaget för att få ett plant golv. Det ger också utrymme för ledningar i mellanrummet mellan det ursprungliga golvet och golven i de nya lägenheterna.

Innertaken sänktes jämfört mot den ursprungliga takhöjden. Även i det mellanrummet dras ledningar.

Taket på en utbyggnad på kortsidan var i så dåligt skick att vi blev tvungna att byta ut det. Den gamla plåten togs bort liksom det fuktskadade brädlaget och några takbjälkar. Det ersattes med nytt material och som ny ytbeläggning lades takpapp. Invändigt fick taket ny isolering och ventilation.

Delar av fasaden får ny isolering och ytskiktet fräschas upp. I varje lägenhet sätts nya ytterdörrar. Lägenheterna är inte stora men har allrum med pentry och duschrum. Till varje lägenhet blir det en mindre avskärmad uteplats.